DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Termodinamik
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
FE 251
Güz
2
2
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Termodinamiğin temel kavramlarını ve yasalarını tanımlamak ve basit seviyedeki Gıda Mühendisliği sistemlerine uygulamak
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Sistem ve çevre gibi temel kavramları açıklayabilecektir
  • Açık ve kapalı sistemleri ayırt edebilecektir
  • Termodinamiğin sıfırıncı, birinci, ve ikinci yasalarını açıklayabilecektir
  • Açık ve kapalı sistemler üzerinde enerji denkliği yazabilecektir
  • Bir sistemin üzerinde yapılan işi veya sistem tarafından yapılan işi hesaplayabilecektir
  • Entropi kavramını pratik hesaplamalar için kullanabilecektir
  • Kimyasal tepkimeleri termodinamik açıdan inceleyebilecekir
  • Kimyasal denge ve faz dengesini hesaplamalarını yapabilecekir
Ders Tanımı Termodinamiğin tanımı ve uygulama alanları, açık ve kapalı sistemler; saf maddelerin özellikleri; termodinamiğin birinci yasası ve diğer temel kavramlar (sıcaklık ve tersinirlik; iş ve ısı kavramları); ikinci yasa ve entropi; kimyasal tepkime termodinamiği; kimyasal denge ve faz dengesi
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Termodinamiğe giriş ve temel kavramlar Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 1. Bölüm
2 Enerji, Isı, İş Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 2. Bölüm
3 Termodinamiğin Birinci Yasası Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 2. Bölüm
4 Saf Maddelerin Özellikleri Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 3. Bölüm
5 Saf Maddelerin Özellikleri (devam ediyor) Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 3. Bölüm
6 Ara Sınav
7 Kapalı Sistem Enerji Denkliği Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 4. Bölüm
8 Açık Sistem Enerji ve Kütle Denkliği Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 5. Bölüm
9 Termodinamiğin İkinci Yasası Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 6. Bölüm
10 Entropi Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 7. Bölüm
11 Ara sınav
12 Kimyasal Tepkime Termodinamiği Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 15. Bölüm
13 Kimyasal Tepkime Termodinamiği (devam ediyor) Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 15. Bölüm
14 Kimyasal Denge ve Faz Dengesi Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 16. Bölüm
15 Final sınavına hazırlık
16 Final sınavına hazırlık
Ders Kitabı

Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore     ISBN: 978-007-131111-3

Önerilen Okumalar/Materyaller

Moran, MJ; Shapiro, HN; Boettner, DD; Bailey, MB, “Principles of Engineering Thermodynamics (8th edition), Wiley, Singapore    ISBN: 978-1-118-96088-2

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
10
Portfolyo
Ödev
2
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
7
65
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
1
35
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
Portfolyo
Ödev
2
4
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
15
Final Sınavı
1
20
    Toplam
123

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1 Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, X
2 Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, X
3 Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, X
4

Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek,

X
5

Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek,

X
6 Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, X
7 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, X
8 Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, X
9 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, X
10 Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), X
11

Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1)

X
12 İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek.
13

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest