Dersin Adı | Termodinamik |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FE 251 | Güz | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Zorunlu | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Termodinamiğin temel kavramlarını ve yasalarını tanımlamak ve basit seviyedeki Gıda Mühendisliği sistemlerine uygulamak |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Termodinamiğin tanımı ve uygulama alanları, açık ve kapalı sistemler; saf maddelerin özellikleri; termodinamiğin birinci yasası ve diğer temel kavramlar (sıcaklık ve tersinirlik; iş ve ısı kavramları); ikinci yasa ve entropi; kimyasal tepkime termodinamiği; kimyasal denge ve faz dengesi |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | X |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Termodinamiğe giriş ve temel kavramlar | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 1. Bölüm |
2 | Enerji, Isı, İş | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 2. Bölüm |
3 | Termodinamiğin Birinci Yasası | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 2. Bölüm |
4 | Saf Maddelerin Özellikleri | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 3. Bölüm |
5 | Saf Maddelerin Özellikleri (devam ediyor) | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 3. Bölüm |
6 | Ara Sınav | |
7 | Kapalı Sistem Enerji Denkliği | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 4. Bölüm |
8 | Açık Sistem Enerji ve Kütle Denkliği | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 5. Bölüm |
9 | Termodinamiğin İkinci Yasası | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 6. Bölüm |
10 | Entropi | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 7. Bölüm |
11 | Ara sınav | |
12 | Kimyasal Tepkime Termodinamiği | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 15. Bölüm |
13 | Kimyasal Tepkime Termodinamiği (devam ediyor) | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 15. Bölüm |
14 | Kimyasal Denge ve Faz Dengesi | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3, 16. Bölüm |
15 | Final sınavına hazırlık | |
16 | Final sınavına hazırlık |
Ders Kitabı | Çengel, YA; Boles, MA, “Thermodynamics: An Engineering Approach (7th edition)”, McGraw-Hill, Singapore ISBN: 978-007-131111-3 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Moran, MJ; Shapiro, HN; Boettner, DD; Bailey, MB, “Principles of Engineering Thermodynamics (8th edition), Wiley, Singapore ISBN: 978-1-118-96088-2 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | 10 |
Portfolyo | ||
Ödev | 2 | 20 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 30 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 7 | 65 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 35 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 2 | 32 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | 1 | ||
Portfolyo | |||
Ödev | 2 | 4 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 15 | |
Final Sınavı | 1 | 20 | |
Toplam | 123 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | X | ||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | X | ||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | X | ||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | X | ||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | X | ||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | X | ||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | X | ||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | X | ||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | X | ||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | X | ||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest